Thursday, October 02, 2008

"Elephant Grow the Forest" Tamarind

English name: Tamarind , Indian Date ,Thai name: Ma Khaam The tree can grow to about 25 meters high, with very small leaves of even-pinnate, alternate and oblong shapes. Its flowers are brownish yellow with reddish purple lines. It has oblong, and curved pod. When ripen, its pulp is brown and its stones are dark brown. Its laxative pulp contains tartaric and citric acid. This is considered a good ingredient for Thai food. Its leaf and twig has sour taste. Tamarind preparations are recognized as refrigerants in fevers and as laxatives and carminatives. The pulp is considered effective as a digestive, a remedy for biliousness and bile disorders, and an antiscorbutic.The pulp mixed with salt is used as a liniment for rheumatism. The bark yields the alkaloid, hordenine. http://www.thaiherbsplus.com/html/tamarind_ma_khaam_fabaceae_tamarindus_indica_linn_p1.html มะขามชื่ออื่น : มะขามไทย ตะลูบ ม่องโคล้ง มอดเล ส่ามอเกล หมากแกง อำเปียล บักขาม ขามใต้ มะขามกะดาน มะขามขี้แมว ชื่อวิทยาศาสตร์ : Tamarindus indica Linn. วงศ์ : CAESALPINIACEAE ชื่อสามัญ : Tamarind แหล่งที่พบ : พบทั่วไปของทุกภาค ประเภทไม้ : ไม้ยืนต้น ลักษณะทางพฤกษศาสตร์ : ต้น : เป็นไม้ยืนต้นขนาดใหญ่ แตกกิ่งก้านสาขาตรงส่วนยอดของต้น ต้นใหญ่แข็งแรงมาก สูงประมาณ 7 เมตร เปลือกต้นสีน้ำตาลอ่อน ขรุขระและหนาแตกสะเก็ดเป็นร่องเล็กๆ ใบ : เป็นใบประกอบใบเล็กออกเป็นคู่เรียงตามก้านใบ ประมาณ 10-18 คู่ ลักษณะใบย่อยเป็นรูปขอบขนานปลายใบและโคนใบมน กว้าง2.5 มม. มีสีเขียวเข้ม ดอก : ออกเป็นช่อเล็กๆ อยู่ตามบริเวณปลายกิ่ง ช่อหนึ่งจะมีดอกประมาณ 10-15 ดอก มีกลีบเล็กเป็น สีเหลืองและมีจุดประสีแดงอยู่ตรงกลางดอก ผล : เป็นฝักรูปร่างยาวหรือโค้ง ยาว 5-20 ซม. กว้าง 1-2 ซม. ฝักอ่อนมีเปลือกสีเขียวอมเทาหรือน้ำตาลเกรียมเนื้อในติดกับเปลือก เมื่อแก่ฝักเปลี่ยนเป็นเปลือกแข็ง เปราะ กรอบ หักง่าย สีเทาอมน้ำตาล หรือสีน้ำตาล ในผลมีเนื้อเยื่อแรกๆ เป็นสีเหลืองอ่อนแล้วเปลี่ยนเป็นสีน้ำตาลเข้มหุ้มเมล็ด เมล็ดค่อนข้างกลม ผิวเปลือกเกลี้ยงสีดำหรือสีน้ำตาลเข้ม เรียงเป็นแถวอยู่ภายในฝัก

No comments: